Björks Möbler är möbelbutiken som överlevt två världskrig, en pandemi, börskrascher och lågkonjunkturer. Samtidigt som möbler har sålts i södra änden av Storgatan har Titanic sjunkit och det första flygplanet flögs av Bröderna Wright. Vad är det som gjort att denna butik klarat sig genom kriser och krig? Att dörrarna stått öppna i hela 125 år? När Micke, som är ena halvan av ägarduon Eklund, får frågan sitter vi i butiken, eller ”salongen” som det en gång var. Micke har gjort sig bekväm i en av alla fotöljer som finns i butiken och Mia sitter i soffan intill. De tystnar och Micke tittar ut genom fönstret en stund innan han säger
– När du säger det sådär.. då får man ju lite perspektiv.
2025 firar Björks Möbler 125 år. Det gör dom till Sveriges äldsta möbelbutik på samma plats. Historien om Björks Möbler tar oss tillbaka till år 1900, men huset viskar om en historia som tog sin början redan år 1880. Unikt och intressant med butiken är att historien om huset och företaget är högst levande och närvarande än idag, år 2025. Väggarna i huset är fyllda av historia, så för den nyfikne och intresserade finns mycket att se och läsa om under ett besök i butiken. Dessutom tycks det ingå att lära sig butikens historia när du arbetar där, Micke berättar med självklarhet och har själv lärt sig av tidigare ägaren Jan Fryxell.
Men låt oss spola tillbaka bandet hela vägen till år 1880. Då byggs ”Frejasalongen”. Marken köps av handlare Per Jakobsen för 3.298 kronor och säljare var Familjen Roth. Jakobsen huserade i huset under ett par år då han bedrev mataffär, då med ingång från kortänden av huset. Några år senare gick rörelsen i konkurs och därefter skulle huset bli att stå lokal för flertalet evenemang. ”Frejasalongen” skrevs med stora bokstäver på huset och här tog såväl boxningsmatcher som viktiga möten plats för såväl Ludvikas föreningar, som ASEAs julfester.
Det som en gång var Salongen är idag det första rummet du kliver in i, när du besöker butiken.
1898 startas företaget ”Ludvika Skjutsstation” av Johan Björk. Åtta hästar med vagn skjutsade människor från järnvägsstationen varje dag. Det var samme man som några år senare skulle köpa Ludvikas första bil, en Overland Whiper. Stallet låg i bakre änden av huset, idag är det sängavdelning på samma plats.
År 1900 när möbelbutiken öppnar, drivs denne av Adolf Björk. I samma hus återfinns även verksamheter som tapetserarverkstad och kisttillverkning. År 1907 köper bröderna Johan och Adolf loss fastigheten för 9000 kronor. 1942 tar tredje brodern Gustav Björk över möbelaffären med storslagna planer om nybyggnationer på tomten intill, tyvärr avlider han innan han hinner förverkliga sina drömmar. 1946 tar John Björk över möbelaffären och startar samtidigt skoaffär i lokalen, skoaffären upphör runt 1960 och återgick sedan till att bli en renodlad möbelbutik. År 1969 lyckas butiken med konststycket att bli Kunglig Hovleverantör.
1986 säljer Familjen Björk sitt livsverk till Familjen Fryxell. Familjen iordningsställer huset och målar även om fasaden till ursprungsfärgen grön, så som huset såg ut när det byggdes 1880.
Janne Fryxell ska komma att driva Björks Möbler i 33 år och under den tiden får en ung Micke Eklund en APL-plats på Björks Möbler. Hans arbetsuppgifter är primärt att köra ut möbler, vilket han gör under åtta månader. Sen kan man väl säga att ”The rest is history”. För den där APL-killen fick förfrågan om att stanna kvar som fast anställd och jobba i möbelbutiken tillsammans med Janne och det var ingen tvekan, Micke sa ja på en gång.
När vi spolar fram bandet till idag, har Micke precis firat 30 år i butiken, närmare bestämt den 8 maj.
Han kan butiken utan och innan. För det tycks inte bara ingå utbildning gällande varor och försäljning när man arbetar på Björks Möbler, här ingår det också att faktiskt lära sig historien om såväl huset som verksamheten.
– Janne är otroligt intresserad av historia och har varit noggrann med att bevara den. Så när man kommer hit och besöker butiken finns historien sparad i både skrift och bilder på väggarna i butiken. Ibland kommer folk hit bara för att läsa om historien, säger Micke och skrattar.
Han och Mia visar runt i butikens alla rum och vråer. Golven knarrar och är sådär charmigt ojämna.
– Vi har god kontakt med Kola Björk, hon är dotter till John Björk som var tredje ägare av butiken. Hon brukar titta in när hon är i Ludvika och är precis som vi, jätteglada att historien om butiken och huset så självklart får leva vidare, berättar Micke.
Vi går upp en våning och paret ler när de berättar:
– Det finns ett rum i huset som är lite speciellt. Det är någonting som händer där inne ibland. Vi kan säga att det brukar kunna framkalla starka känslor.
Fram till 1940 talet var det begravningsbyrå en våning upp. Det finns många som berättat historier om händelser uppe i den före detta begravningsbyrån. Micke och Mia känner sig inte särskilt otrygga i butiken eller i rummet
– Det är ju kul med lite sällskap, skrattar Micke och Mia fyller i:
– Det finns mycket speciellt med det här huset. Det spelar ingen roll att man städar eller har gått här i så många år. Helt plötsligt dyker det upp nya saker. Flaskor, gamla redskap eller liknande. Vi sparar allt och har en plats i huset där vi hänger och ställer gamla prylar.
Vi går till Frejasalongens scen. Idag lampavdelning och plats för gamla hittade ting.


Björks Möbler har idag 900 kvm försäljningsyta, uppdelat i de olika gamla delarna av huset. Man är också Sveriges äldsta möbelbutik med samma ställe.
– Det finns flera riktiga gamla möbelbutiker i Sverige, men alla har någon gång flyttat. Men vi har lyckats räkna ut att Björks Möbler faktiskt är Sveriges äldsta möbelbutik på samma plats, säger Mia.
Något av en fjäder i hatten.
2019 tar Micke över butiken. Precis som när han blev erbjuden jobbet 25 år tidigare, tvekar han heller inte denna gång.
– Det var en självklarhet att jag skulle fortsätta när Janne ville sälja. Så det började med att jag tog över butiken och då kom också Mia in i bilden. 2022 köpte vi även loss fastigheten.
Idag arbetar både Micke och Mia heltid i butiken och driver företaget tillsammans. De äkta makarna har hittat sina roller i butiken och trivs att dela såväl livet, dagarna som företaget med varandra.
– Vi är ett bra team, säger Micke och tittar på Mia.
– Vi har våra egna arbetsuppgifter och det är bra, säger Mia och skrattar.
Paret är om sig och kring sig, är kreativa och hakar på det mesta. Därför har de medverkat i tv-program som Stugdrömmar och Lyxfällan.
– Tv-produktionerna ringde och frågade om vi kunde hjälpa till och det är klart att vi ställer upp. Det är både roligt och ger bra reklam till oss.


Att driva en möbelbutik i Ludvika blir lite vad man gör det till. Micke och Mia bygger sin verksamhet på riktigt bra service och goda samarbeten.
– Här blir man lika delar kurator som försäljare. Vi hjälper folk vid olika händelser i livet. Det behöver inte alltid vara glatt att köpa nya möbler, det kan bero på tragedier och sorger, så det gäller att vara lyhörd och möta kunden där dom är.. berättar Micke.
– Och lyssna! Flikar Mia in. Vi lyssnar till folks berättelser och till kundens önskningar och behov. Och det är en frihet i att driva sin egen möbelbutik. Vi kan ta in det kunden önskar eftersom vi är fristående.
Men 125 år.. det är lång tid. Väldigt lång tid för en möbelbutik. Hur står den sig över tid? Vad är receptet? Micke och Mia är femte ägarna av Björks Möbler. Hur håller man i, i en bransch som ständigt förändras?
– Vi har en hel del stammisar men vi lever mycket på ryktet. Vi är duktiga på service, jobbar med hemleverans och har mycket varor i lager för snabba leveranser. Vi är starka på annonsering och ser det kort och gott som att ”syns man inte, finns man inte”.
– För oss är det viktigt att man lämnar vår butik glad. Det är oavsett om det avslutades med ett köp eller inte. Vi vill att man går härifrån glad. Att köpa möbler kan kräva betänketid och ibland återkommer kunder flera gånger innan man bestämt sig. Vi vill att det är trevligt och lättsamt på vägen.
Konkurrensen från möbelkedjorna finns såklart, men man har gjort många medvetna val på Björks Möbler för att komplettera kedjor i trakten och istället bli ett komplement.
– Vi jobbar med sittriktiga och relativt tidlösa möbler.. och en riktigt bra sängavdelning! Vi har inget intresse i att konkurrera med kedjorna på orten, självklart har vi trendiga möbler som är moderna just nu, men vår primära inriktningar är tidlöst och sittriktigt.
Dessutom är Micke och Mia väldigt förtjusta i lokala samarbeten och gör listan lång när man berättar att man samarbetar med lokala inrednings- och stylingföretag, har möblerat och stylat fleratalet lokala restauranger och gynnar sina kollegor på orten. En självklarhet för paret.
I slutet augusti firar Björks Möbler 125 år med pompa och ståt när man håller ett evenemang i södra stan för allmänheten. Framtiden ser ljus ut, för ett företag som kommit generationer av Ludvikabor till nytta och glädje. Det finns en stolthet i historien som berättas och så självklart får leva vidare och gästvänligheten och kunskapen är naturlig, som att Micke och Mia är födda med den.
Björks Möbler är en stolthet för vår stad och bör tilldelas något mer signifikant än en Guldklockan för sina år.. Kanske ett solur!